Validering av yrkeskompetens | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version
Ansökningsinformation: 

När du vill söka validering klickar du på länken som finns vid informationen om den utbildning du vill gå. Du kan också hitta länken här: https://gr.alvis.gotit.se/Student/

Om du behöver hjälp med att söka utbildningen kan du kontakta vuxenutbildningen i den kommun du bor i.

Valideringen delas in i tre steg:

  1. Den som bedöms ha tillräckliga förkunskaper genomgår en kartläggning av sin erfarenhet.
  2. Om personen har de kunskaper som krävs för att få en validering görs en fördjupad kartläggning och bedömning av kunskaperna.
  3. Vid behov kan eventuell kompletterande utbildning tillkomma.

När du söker ska du beskriva vilken erfarenhet du har av yrket, vilka arbetsuppgifter du har haft och hur länge du har arbetat med det. Skicka även med arbetsgivarintyg om du har några och även med eventuella betyg från utbildning inom yrket.

Utbildningsformerna: 

Validering
Du som har arbetat med ett yrke men inte har några betyg eller intyg som visar vilka kunskaper du har kan ansöka om validering. Validering innebär att yrkeskunniga personer gör en bedömning av dina kunskaper, färdigheter och förmågor. Efter valideringen får du betyg eller intyg, och eventuellt finns även möjlighet att läsa vissa kompletterande kurser.

Validering är avgiftsfritt men du får själv köpa tillkommande kursmaterial, exempelvis böcker. Du kan även söka studiemedel hos CSN, läs mer om det på deras hemsida.

Vem får söka?
För att få söka validering måste du ha gått klart grundskolan eller motsvarande. Ofta behöver du även ha erfarenhet av yrket, läs mer om det under förkunskapskrav vid informationen om varje utbildning. Du kan söka validering från och med den 1 juli samma år som du fyller 20 år. Är du yngre än 20 år måste du ha slutbetyg från gymnasiet för att kunna söka validering.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.