Lärlingsvux | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version
Ansökningsinformation: 

Du som vill bli lärling ska kontakta vuxenutbildningen i kommunen där du bor.

Ale
Alingsås
Göteborg
Härryda
Kungsbacka
Kungälv
Lerum
Lilla Edet
Mölndal
Partille
Stenungsund
Tjörn
Öckerö

Utbildningsformerna: 

Lärlingsutbildning
Som lärling tillbringar du större delen av utbildningen på en arbetsplats. Hur lång utbildningen är beror på vilket yrke du har valt att utbilda dig till, allt mellan sex månader och två år. Utbildningen planeras och genomförs med hjälp och stöd av lärare från vuxenutbildningen och handledare på arbetsplatsen. Det gör att du får en mycket bra utbildning med möjlighet till referenser och kontaktnät för att kunna jobba med ett yrke du brinner för.

Vad krävs av lärlingen?
När du är lärling på en arbetsplats deltar du i företagets ordinarie verksamhet. Det innebär att du ska följa de arbetstider och regler som gäller där. För att klara av lärlingsutbildningen är det viktigt att kunna ta ansvar, arbeta självständigt och vara noggrann.

Vem får söka?
Utbildningarna vänder sig till dig som är folkbokförd i någon av Göteborgsregionens 13 kommuner. Bor du någon annanstans måste din hemkommun betala utbildningskostnaderna. Skriv i så fall ut din ansökan från ditt studerandekonto. Lämna utskriften tillsammans med betygskopior och eventuellt andra bilagor till vuxenutbildningen i din hemkommun. Bifoga också ett personligt brev där du motiverar varför du önskar läsa i en annan kommun. När din hemkommun lämnat sitt besked till kommunen där ditt förstahandsval anordnas kan vi behandla din ansökan.

För att få bli lärling måste du ha gått klart grundskolan eller annan utbildning som räknas som grundskola. För en del utbildningar kan du även behöva ha andra kunskaper, läs mer om det under förkunskapskrav vid informationen om varje utbildning. Du kan söka till en lärlingsutbildning från och med den 1 juli samma år som du fyller 20 år. Är du yngre än 20 år måste du ha gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet för att bli antagen.

Lagen om ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, den nya gymnasielagen, trädde i kraft den 1 juli 2018. Du som bor i Göteborgsregionen och har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för gymnasiala studier har möjlighet att läsa en yrkesutbildning genom GRvux, även om du saknar de sista fyra siffrorna i ditt personnummer. För att göra en ansökan behöver du kontakta studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i den kommun du bor. Kontaktuppgifterna hittar du här.

Lärlingsutbildning är studiemedelsberättigad.