Måltidsbiträde/Restaurangbiträde med språkstöd | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

"Jag vill både möta människor och laga mat. Dessutom är det stor chans att få jobb." citat från elev på utbildningen.

Utbildningen är för dig som vill arbeta i kök i skola, förskola, äldreomsorg eller lunchrestaurang och samtidigt läsa sfi kurs C/D eller svenska som andra språk på grundläggande nivå.
 

Viktig information

Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att få göra APL (praktik) inom skola, barnomsorg och vård- och omsorgsbranschen.
 

Utbildningens innehåll

Du läser kurser inom restaurang och livsmedel samtidigt som du läser svenska på antingen SFI-nivå eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. På denna utbildning har du en yrkeslärare som samarbetar med en lärare i svenska.

Du får grundläggande kunskaper inom hygien, ergonomi, livsmedel, samt miljökunskap. Du får också lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. 

Måltiden är en viktig del i människors liv och det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.
 

Utbildningen leder till

Efter utbildningen kan du arbeta i storkök i till exempel skola, förskola, äldreomsorg eller lunchrestaurang. Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor och arbetsmarknaden mycket god.
 

Kostnader för eleven

Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur, ca 1500 kronor.
 

Studiebesök

Digitalt Öppet hus 20 januari kl. 9.00-11.00.
När? Onsdag 20/1, kl. 9-11
Var: Du chattar med skolans studie- och yrkesvägledare via Studium Restaurangs Facebook-sida: https://www.facebook.com/studiumrestaurang

Via Studium Restaurangs hemsida https://www.studiumgbg.se/utbildningar/restaurang-bageri/ kan du se filmer om skolan och utbildningarna som finns där.
 
Om du vill besöka skolan på på Skånegatan 20, kan du skicka en intresseanmälan för att boka ett studiebesök. Anmälan via mail till: info.skanegatan@educ.goteborg.se
 

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder:
Du kommer vara på en arbetsplats under två perioder på din utbildning. Den ena perioden är på tre veckor och den andra är på fem veckor.
 

Studieperioder 

2021-04-05-2021-07-02
2021-08-09- 2021-12-17
2022-01-03-2022-01-21
 

Antagning

Du kommer att få en kallelse till din e-postadress för samtal om förutsättningar för studier. Samtalet ligger till grund för antagning och är obligatoriskt. ?

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
 

Övrig information

Plats för utbildningen: Skånegatan 20  (hållplats Scandinavium)
Utbildningsanordnare: Studium
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad
 

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.

För att kunna bli antagen gäller det att du:
- har lägst betyg E från sfi kurs B eller motsvarande
- inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
- har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper i svenska, men saknar betyg, kan du få göra en nivåbedömning.
 

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopia på ditt betyg (med rektors underskrift) i SFI på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
 

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Kurser: 

Orienteringskurs studieplanering KGYORI11A50 50 Orienteringskurs (Ämnesintroduktion) KGYORI11C 100 Orienteringskurs yrkessvenska KGYORI11F 100 Matlagning 1 MALMAL01 100 https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-o... Matlagning 2 MALMAL02 200 https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-o... Service och bemötande, delkurs 50 p SEVSEVx1 50

Yrkesvux med språkstöd

Att studera på en yrkesutbildning med språkstöd betyder att du läser en yrkesutbildning samtidigt som du lär dig det svenska språket.

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Restaurang och Livsmedel
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
35 veckor
Poäng: 
650
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Sista kompletteringsdag: 
tisdag, februari 9, 2021
Anmälningskod: 
GRS-RMB-2104-GG