Mekaniker Yrkesfordon med språkstöd | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

Som mekaniker för yrkesfordon kommer du att kunna arbeta med olika typer av fordon; bussar, lastbilar, truckar samt mobila maskiner. Gillar du att lösa problem och har intresse av mekanik, elektronik, hydraulik samt pneumatik är detta ett yrke för dig. Behöver du dessutom läsa sfi-kurs D eller Svenska som andra språk på grundläggande nivå så är valet lätt.  
 

Viktig information

Du behöver ha sinne för matematiskt tänkande för att klara utbildningen då mycket elkunskap ingår.  Det är viktigt att du kan räkna och använda matematik i praktiken. Bra om du är van att jobba med datorer. Mekanikerns arbete sker numera via datorn. 
 

Utbildningens innehåll

Utbildningen mekaniker för yrkesfordon ger dig en bred teknisk grund. Dagens nyare fordon kräver också att du har en fördjupad teknisk kunskap inom elektronik och data. Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna få en anställning som tekniker. Du lär dig grundläggande fordons- och reparationsteknik i skolans teori- och verkstadssalar. Arbetet på fältet och med maskinerna sker på olika verkstäder under din apl, arbetsplatsförlagt lärande, praktik.

I utbildningen ingår förutom yrkeskurserna även språkstudier. Antingen på SFI-nivå eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Du erbjuds lärarledda lektioner, laborationer, handledning samt självstudier. Tycker du det verkar intressant att analysera, reparera och utföra service och underhåll på tunga fordon i verkstaden eller på fältet är detta en utbildning för dig.
 

Utbildningen leder till

Det finns fortfarande ett stort behov av mekaniker och ännu flera kommer att behövas i framtiden, säger branschorganisationen och företag. Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta med mekaniskt arbete på olika typer av yrkesfordon, fordon på en verkstad med datorstöd och hjälpmedel för tunga lyft. En fordonstekniker inom området tunga fordon har många möjligheter till varierande och spännande arbetsuppgifter såsom lastbils- och bussreparationer, arbete med bygg och entreprenadmaskiner.

Arbete finns på åkerier med egen verkstad, på bärgningsföretag, på företag som har spårvagnar, renhållningsfordon.  
Efter utbildningen kan du söka arbete inom våra samarbetsföretag som lastbils- , buss-  eller maskinmekaniker.
 

Kostnader för eleven

Kostnader för böcker och arbetskläder är cirka 1500 kronor.
 

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Besöket kan eventuellt ordnas digitalt på grund av rådande pandemi. Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se
 

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder:
Minst 15% av studierna genomförs på APL
 

Studieperioder:

2021-04-05 - 2021-07-02
2021-08-09 - 2021-12-17
2022-01-03 - 2022-07-01
2022-08-08 - 2022-11-04
 

Antagning

Du kommer att få en kallelse till din e-postadress för samtal om förutsättningar för studier. Samtalet ligger till grund för antagning och är obligatoriskt.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
 

Övrig information

Plats för utbildningen:
Otto Elandersgata 4
421 32 Västra Frölunda

Utbildningsanordnare:
Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG, Utbildningsförvaltningen

Ansvarig vuxenutbildning:
Arbetsmarknad- och vuxenutbildning Göteborg stad
 

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.

För att kunna bli antagen gäller det att du:
- har lägst betyg E från sfi kurs C eller motsvarande
- inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
- har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Om din ansökan saknar betyg kan det bli aktuellt att du får mer information om hur du ska göra.
 

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
 

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Kurser: 

Bussteknik BUSBUS0 100 El- och hybridfordon 1 ELCELO01 100 Orienteringskurs (Studie- och yrkesplanering) KGYORI11A 100 https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-o... Orienteringskurs - Yrkessvenska KGYORI11F 200 https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-o... Lastbilar och mobila maskiner - verkstad och elteknik LAALAS0 100 Lastbilar och mobila maskiner - service och underhåll 1 LAALAS01 100 Lastbilar och mobila maskiner - service och underhåll 2 LAALAS02 100 Lastbilar och mobila maskiner - basteknik LAALAT0 100 Lastbilar och mobila maskiner - förbränningsmotorer LAILAT0 200 Lastbilar - chassi och bromsar LAPLAC0 200 Lastbilar - kraftöverföring LAPLAS0 100 Lastbilar - system- och diagnosteknik 1 LAPLAS01 100 Lastbilar - system- och diagnosteknik 2 LAPLAS02 100

Yrkesvux med språkstöd

Att studera på en yrkesutbildning med språkstöd betyder att du läser en yrkesutbildning samtidigt som du lär dig det svenska språket.

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Fordon och Transport
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
71 veckor
Poäng: 
1 600
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Sista kompletteringsdag: 
tisdag, februari 9, 2021
Anmälningskod: 
GRS-MLT-2104-GG
Skola: 
GTC

Extramaterial

Lastbilsmekaniker Yrkesfilm Arbetsförmedlingen

Lastbils- och maskinmekaniker arbetar med tunga fordon. Lastbilsmekaniker arbetar oftast på en verkstad med datorstöd och utrustning för tunga lyft. Fältservice förekommer också och då åker mekanikern ut till kundens fordon för att laga det på plats. Maskinmekaniker arbetar oftast både i verkstaden och på fältet med entreprenadmaskiner eller skogs- och lantbruksmaskiner.