Murare | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

En murare är ett riktigt gammalt traditionellt hantverksyrke med många möjligheter till utveckling.

Utbildningens innehåll
De två första tredjedelarna av utbildningsinnehållet är detsamma som för exempelvis snickare och betongarbetare. De gemensamma delarna ger dig en bred bas inom byggbranschen oavsett inriktning. Den sista tredjedelen  är specialiserad på mureri.

Som murare är dina vanligaste sysslor att mura väggar av block eller tegel och att putsa. Du lägger tegelstenarna eller blocken på varandra och mellan varje sten eller block lägger du murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand och du använder mursleven för att lägga på murbruk. Jobbet kräver noggrannhet och du använder vattenpasset och ett uppspänt snöre för att varje lager av tegelstenar ska bli plant och inte luta. Allt detta får du träna på under utbildningen.

Efter utbildningen söker du arbete som lärling. Du är lärling på ett företag i cirka 5800 timmar, 2,5-3 år. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och när det har blivit godkänt får du ditt yrkesbevis som murare.  Information om detta kan du läsa på Byggnadsindustrins yrkesnämnds (BYN) hemsida.

Utbildningen kräver att du studerar på heltid, men studietakten är individuell, vilket innebär att utbildningstiden kan variera en aning beroende på dina förutsättningar. 62 veckor är ramen för utbildningen.  

Utbildningen leder till
Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena och som murare kan du även arbeta som plattsättare. Byggteknik och material har förändrats, men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig i nästan all verksamhet som har med husbyggnad att göra. För det mesta arbetar muraren med tegel och lättbetong, men även putsning med olika sorters teknik är en väsentlig del av yrket. Mureri är än idag ett hantverk som kräver stor yrkesskicklighet.

Som murare är dina arbetsuppgifter främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och att klä huset med fasadtegel. Du utför också putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs på för hand. En del murare utför även inredningsjobb, t.ex. väggar av tegel eller puts och murverk för spisar.
 
Du kan också arbeta med stuckatur. Stuckatören arbetar med dekorationslister av gips vid taket och tillverkar takrosetter. Detta är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning. Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Det ingår i jobbet att arbetsplatserna skiftar och det är vanligt med arbete utanför hemorten.

Viktig information
Du behöver ha förmåga att räkna ut hur många tegelstenar eller klinkers du ska lägga på en yta. Det är också viktigt att du kan kommunicera på din arbetsplats och förstå instruktioner. Det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på praktik, apl, och i lärlingsanställning. När du blivit antagen, kom ihåg att söka CSN om det är aktuellt för dig.

Studiebesök
Tisdagar och onsdagar kl 13:00 - 15:00. Kontakta anna.svensson@movant.se om du är intresserad.

Kostnader för eleven
2000 kr för kurspaket med allt du behöver för din utbildning i form av kläder, utbildningsmaterial, böcker. 

Informationsmöte
Innan utbildningen startar kallar skolan till ett informationsmöte. Är du en av dem som blir kallad måste du delta på informationsmötet för att kunna bli antagen till utbildningen.  Skolan kallar fler sökande än vad det finns platser. 

Kurs- och antagningsbesked
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på att din apl-plats kan ligga långt från din bostad.

Apl-perioder
Utbildningen innehåller cirka 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, apl, och delas upp i två perioder, den första efter 4-6 månader och den andra i slutet av utbildningen. Variationer när det gäller tidpunkt och längd på apl kan förekomma beroende på din individuella studietakt samt utifrån de förutsättningar som finns hos din apl-anordnare.

Plats för utbildningen
Norra Deltavägen 3,  Göteborg

Utbildningsanordnare
Movant

Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och uxenutbildning Göteborg stad

Studieperioder
2020-01-07--2020-06-19
2020-06-22--2020-12-25
2020-12-28--2021-03-12

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

- Svenska eller svenska som andraspråk

Handlingar som skall bifogas ansökan
Bifoga kopior på dina betyg från grund- eller gymnasieskolan (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen till din ansökan. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift godtas ej.

Om du inte har möjlighet att styrka dina kunskaper med betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i den kommun som ansvarar för den utbildning du har som förstahandsval (se utbildningsbeskrivningen).

Borttappade originalbetyg
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads- eller regionarkivet.

Yrkesvux

Yrkesvux innebär att du läser till ett yrke och utbildningen sker i huvudsak på skola

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Bygg och Anläggning
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
62 veckor
Poäng: 
1 550
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Sista kompletteringsdag: 
onsdag, november 6, 2019
Anmälningskod: 
GRY-MUR-2001-GG
Skola: 
Movant

Extramaterial

Murare Yrkesfilm Arbetsförmedlingen

De flesta murare arbetar med husbyggnation. De vanligaste arbetsuppgifterna är att bygga upp väggar med block av lättbetong och klä husfasader med tegel. Murare kan också arbeta med plattsättning eller med stuckatur. Yrket kräver hantverkskunskaper och noggrannhet.