Kock restaurang | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

"Jag vill först lära mig yrket och arbetstempot inom restaurangbranschen, sen vill jag öppna eget när jag är redo. Om du bara visar driv, gillar det du gör och visar att du vill lära dig då kan du förverkliga din dröm. Var inte rädd att hugga i på alla platser i ett kök!" citat från elev på Restaurangkock.

Utbildningen är för dig som vill arbeta som kock på à la carte- eller lunchrestaurang, på hotell eller bistro i Sverige eller någon annanstans i världen.

Förkunskapskrav
* svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande

Studieform
Heltid gruppundervisning i skolan, APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Utbildningens innehåll
Du får lära dig allt från grunderna i matlagning till avancerad matlagning med à la carte och fine dining i fokus. Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära. Dessutom fördjupar vi oss inom dietik och specialkost. Du lär dig också om mat och dryck i kombination - allt hänger ihop. Måltiden är en viktig del i människors liv. Det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater se till att gästen får en trevlig upplevelse, ung som gammal. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst och får den att vilja komma tillbaka. Kursen Matlagning specialisering möjliggör fördjupning inom valt intresseområde.

Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. Provningar genomförs i vår vinprovarsal.

Utbildningen är på 1000 poäng med möjlighet till fördjupning på 400 poäng till.

Utbildningen leder till
För dig som är kock finns olika typer av arbetsplatser att välja mellan. Du kan arbeta som kock på en trendig restaurang i storstan, gästgiveri på landet, konferensanläggning eller lunchrestaurang.

Viktig information
Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att få göra apl inom skola och barnomsorg, LSS och HBV.

Studiebesök
Välkommen på Öppet hus 18 oktober klockan 13:00-15:00  i Studiums lokaler på Skånegatan 20

Kostnader för eleven
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur, ca 1500 kronor

Informationsmöte
Du som är aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet. Informationsmötet planeras hållas under perioden 7/12-13/12 2018.

Apl (arbetsplatsförlagt lärande)
Det ingår apl i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. När du gör apl följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din apl börjar tidigt på morgonen, eller att du gör apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder
6-7 veckor x 2, totalt ca 14 veckor

Plats för utbildningen
Studiums lokaler på Skånegatan 20 i Göteborg (hållplats Scandinavium)

Utbildningsanordnare
Studium

Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad

Studieperioder
2019-01-07--2019-07-05
2019-08-05--2019-12-20

Kurs- och antagningsbesked
Du kommer att kunna ta del av kurs- och antagningsbeskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Vi informerar dig via e-post när det är tillgängligt på ditt konto. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
 
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet. 
 

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
- Svenska eller svenska som andraspråk

Handlingar som skall bifogas ansökan
Bifoga kopior på dina betyg från grund- eller gymnasieskolan (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen till din ansökan. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift godtas ej.

Om du inte har möjlighet att styrka dina kunskaper med betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i den kommun som ansvarar för den utbildning du har som förstahandsval (se utbildningsbeskrivningen).

Borttappade originalbetyg
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads- eller regionarkivet.

Yrkesvux

Yrkesvux innebär att du läser till ett yrke och utbildningen sker i huvudsak på skola

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Restaurang och Livsmedel
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
46 veckor
Poäng: 
1 400
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Sista kompletteringsdag: 
tisdag, november 6, 2018
Anmälningskod: 
GRY-REK-1901-GG