Lastbil yrkesförare med språkstöd | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

Tycker du om att transportera varor korta eller långa sträckor? Tycker du om att arbeta självständigt, organisera och ta ansvar? Kan du arbeta efter regler och instruktioner? Vill du studera till lastbilsförare och samtidigt lära dig svenska?
   
Utbildningens innehåll
Utbildningen är till för dig som är intresserad av att arbeta som lastbilsförare inom lokala, regionala eller internationella transporter. Att köra lugnt och tryggt och känna ansvar för godset är viktiga egenskaper för en lastbilsförare.

Studierna består av både lärarledda lektioner, handledning, självstudier och praktisk övningskörning. Du får också lära dig om fordonets skötsel, mekanik och godshantering. Vissa moment kan du också öva praktiskt i skolans simulatorer.
Datorer används i undervisningen och datorbaserade övningsprov för körkortsteori ingår i utbildningen. Bra kunskaper inom data och det svenska språket gör att dina förutsättningar för att klara undervisningen ökar.

Studierna är på heltid och kräver hög närvaro för att klara utbildningen. 
 
Svenska
Kurser i svenska språket planeras individuellt beroende på din nivå och studietakt.
Vid behov kan du få stöd på ditt modersmål för att underlätta dina studier.
                   
Utbildningen leder till
Efter avklarad utbildning kan du arbeta som lastbilsförare nationellt eller internationellt. De flesta lastbilsförare arbetar som distributionsförare. De kör ut gods till olika mottagare, till exempel butiker och kontor. Andra kör gods på långa avstånd, ibland även på natten. Omlastning görs på olika godsterminaler och lagercentraler hela dygnet. De flesta lastbilsförare är anställda på åkerier. En del förare är egna företagare som kör själva, men har ibland också  anställda förare. Lastning och lossning ingår ofta i arbetet. Då måste man beräkna hur lastbilen bäst lastas med tanke på stabilitet och lastsäkring. Medvetenhet om regler inom säkerhets-och miljöområdet är viktigt. Du vet hur du kör på ett klokt sätt för att minska miljöpåverkan och minska kostnader för bränske och slitage.

Studiebesök
Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se för besök. Då kan du träffa personal, elever och ställa frågor.

Viktig information
Observera att du skall ha fyllt 21 år senast 2019-04-08 (dagen för utbildningens start) för att kunna bli antagen.

Du måste ha körkort för behörighet B.

Du måste ha ett körkortstillstånd för behörighet CE, grupp 2 eller grupp 3 för att bli antagen till utbildningen.
Du söker körkortstillstånd snabbast och enklast på  www.transportstyrelsen.se/korkort
Körkortstillståndet kostar inget.

För att få ett körkortstillstånd måste du ha ett läkarintyg. Läkarintyget skickas till transportstyrelsen.
Det är väldigt viktigt att du bokar tid för läkarintyg i tid. Vänd dig i första hand till den vårdcentral där du är listad.  Väntetiden på vårdcentralen för läkarintyg kan vara lång då vårdcentralerna prioriterar patienter med sjukdom.  Det finns flera privata vårdcentraler att vända sig till på nätet.

Teorin för körkort C bygger på att du kan körkortsteorin för B-körkort. Körvana för personbil är viktigt.

Kostnad för ett läkarintyg
Priserna för en undersökning varierar.
Räkna med från 260 kr - 1300 kr beroende på hur länge och hur många gånger du behöver undersökas.
Kostnaden tas ut enligt timtaxa för läkare, vilket innebär 260 kr för varje påbörjad 15 min. Som lägst blir kostnaden 260 kr. Tar intyget totalt en timma blir kostnaden 1040 kr. Och för t.ex. 1 tim. och 15 min är kostnaden 1 300 kr.
Kostnader för prover och ev. synundersökning tillkommer.

Kostnader för eleven
Utbildningen är kostnadsfri men du får själv stå för de kostnader som rör körkort och intyg, Yrkeskompetensbevis YKB-kort, (körkort och foto). Du betalar även ett par skyddsskor samt kurslitteratur. Cirka 1500 kronor. Skolan står för en uppkörning, teoriprov och ett Yrkeskompetensprov. Om du behöver göra fler prov så får du bekosta dem själv.

Informationsmöte med intervjuer
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte. På mötet får du veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. I samband med informationsmötet kommer du göra en skriftlig uppgift och muntlig intervju. Du måste delta i informationsmötet och ha förutsättningar att kunna klara utbildningen inom avsatt tid för att bli antagen.

Kurs- och antagningsbeskedet
Du kommer att kunna ta del av kurs- och antagningsbeskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Vi informerar dig via e-post när det är tillgängligt på ditt konto. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet. 

Senast den 18 februari måste du lämna in kopia på  körkortstillståndet
Skicka till: Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Box 5412, Rosenlundsgatan 8, 411 20 Göteborg
Du kan också ladda upp körkortstillståndet på ditt studerandekonto.
 
Apl (arbetsplatsförlagt lärande)
Det ingår apl (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. När du gör apl följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din apl börjar tidigt på morgonen, eller att du gör apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl- plats.
Du kommer att vara ute på företag vid flera tillfällen under din utbildning. Vi har avtal med många företag i  Göteborgsområdet så du kommer att kunna välja var du vill göra din apl.

Plats för utbildningen
Göteborg / Västra Frölunda
MTG
Otto Elanders gata 4
421 32 Västra Frölunda

Utbildningsanordnare
Utbildningsförvaltningen, Motorbranschens Tekniska Gymnasium

Ansvarig vuxenutbildning
Göteborg  

Studieperioder
2019-04-08-2019-06-28
2019-07-29-2019-12-20
2020-01-07-2020-06-26

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.

För att kunna bli antagen gäller det att du:
* läser/har läst SFI eller har motsvarande kunskaper i svenska * inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
* har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk

Handlingar som skall bifogas ansökan
Kopia på B-körkort samt kopia på körkortstillstånd grupp 2 eller 3. Körkortstillstånd skall vara giltiga under hela utbildningstiden

Kurser: 

Yrkesvux med språkstöd

Att studera på en yrkesutbildning med språkstöd betyder att du läser en yrkesutbildning samtidigt som du lär dig det svenska språket.

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Fordon och Transport
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
58 veckor
Poäng: 
1 100
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Sista kompletteringsdag: 
tisdag, februari 5, 2019
Anmälningskod: 
GRS-FGT-1904-GG