Lärlingsvux | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version
Ansökningsinformation: 

Lärlingsutbildning
Som lärling får du lära dig ett nytt yrke direkt på arbetsplatsen. Upp till 30% av utbildningen genomförs i skolans lokaler. Din utbildning planeras och genomförs med stöd av en yrkeskunnig handledare på arbetsplatsen och lärare från vuxenutbildningen. Du deltar i företagets ordinarie verksamhet, vilket innebär att du följer de arbetstider och regler som företaget bestämt. Utbildningen passar dig som är bra på att arbeta självständigt och ta eget ansvar.

Utbildningarna är avgiftsfria, men du får själv köpa det kursmaterial som behövs. En lärlingsvuxutbildning ger möjlighet att söka studiemedel hos CSN.

Vem får söka?: 

Utbildningarna är till för dig som är folkbokförd i någon av Göteborgsregionens 13 kommuner.
För att få gå en lärlingsvuxutbildning måste du ha gått klart grundskolan eller annan motsvarande utbildning. För en del utbildningar kan du även behöva ha andra kunskaper, läs mer om det i de olika utbildningsbeskrivningarna.
Du kan söka till en lärlingsvuxutbildning från och med den 1 juli samma år som du fyller 20 år. Är du yngre än 20 år måste du ha slutbetyg/examensbevis från gymnasiet. 
Lagen om ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande, den nya gymnasielagen, trädde i kraft den 1 juli 2018. Du som bor i Göteborgsregionen och har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för gymnasiala studier har möjlighet att läsa en yrkesutbildning genom GRvux, även om du saknar de sista fyra siffrorna i ditt personnummer. För att göra en ansökan behöver du kontakta studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i den kommun du bor. Kontaktuppgifterna hittar du här.
Bor du inte i någon av Göteborgsregionens 13 kommuner måste din hemkommun betala för utbildningen.

Hur ansöker jag?: 

När du vill söka till en lärlingsvuxutbildning klickar du dig vidare till webbansökan. Du hittar en länk längst ner på webbplatsen eller som en grön knapp, med texten Ansök nu, i någon av utbildningsbeskrivningarna. Du kan också hitta länken till webbansökan här
Om du behöver hjälp med att söka utbildningen ska du kontakta vuxenutbildningen i den kommun du bor i.

När du söker till en lärlingsvuxutbildning är det viktigt att du skickar med dina betyg från skolan och eventuella intyg, tillstånd eller körkort som efterfrågas i förkunskapskraven. Du kan antingen scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp till ditt studerandekonto i webbansökan. Du kan också kopiera dokumenten och skicka papperskopior till vuxenutbildningen i den kommun där utbildningen du söker anordnas. Har du sökt flera utbildningar ber vi dig skicka kopiorna till den kommun som anordnar ditt förstahandsval. Här hittar du adresser till vuxenutbildningen i de aktuella kommunerna.